Fórum - Zobrazit téma - Šiva rátrí (Šivova noc) - Reikiwebík

Vítej človíčku na Reikiwebík!
  Vítej   Anonyme

     Menu
· Domů
· Archív článků
· Diskuzní fórum
· Hledání
· Ke stažení
· Manuály
· Témata článků
· Top 10
· Kalendář akcí

· Reiki Seznam
· Reiki kluby
· Kalendář Reiki kurzů


· ReikiWeb - starý 1
· ReikiWeb - starý 2

Diskuzní fórum

Reikiwebík :: Zobrazit téma - Šiva rátrí (Šivova noc)
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   Osobní nastaveníOsobní nastavení   PřihlášeníPřihlášení 

Šiva rátrí (Šivova noc)

 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pro zdraví
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
suva
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel


Registrace: 3.1. 2003
Příspěvky: 21

PříspěvekZaslal: čt únor 15, 2007 4:51 pm    Předmět: Šiva rátrí (Šivova noc) Citovat

16.2. slaví jogíni Šiva rátrí. Je to noc ze 16.2. na 17.2.
V tento den chodí lidé do chrámu. V noci se v pravidelných intervalech polévá Šiva lingam (mlékem s vodou -vody více než mléka). Má to být 4x za noc. Při polévání se zpívá se 108x ÓM NAMAH ŠIVAJA nebo ÓM TRAJAMBAKAM.....). Mléko z polévání se pak dá stromům a květinám.

Na oltáři mají být květiny a 5 druhů ovoce. Drží se půst, ale může se ovoce a pití (čaj, citrónová voda, voda). Také sladké brambory nebo burizony.
Po půlnoci se může dýně a brambory, ale asi je lepší až ráno kchír. Jako prašád se dává ovoce a pančamrit (smíchá se mléko, jogurt, med a voda) - každý dostane asi lžičku. Na oltáři by měl být obrázek Šivy, Párvatí a Ganéši (nebo sochy). Měly by dostat malu nebo alespoň plátky květů. Na mističce by měly být plátky, aby každý účastník jich mohl pár dát po púdže Šivovi. Ráno se vstává brzy. Po umytí se zaspívá ártí (dobré s púdžou) a pak by měla být meditace. V pátek musí všichni do práci, ale určitě bude dobré si říkat co nejvíce mantru, ÓM NAMAH ŠIVAJA nebo TRAJAMBAKAM.


Šiva rátrí (Šivova noc) je jeden z pradávných festivalů Indie. Šiva je dávné božstvo. Podle hinduistické tradice je Brahma Stvořitel, Višnu udržovatel a Šiva je považován za Ničitele (síla trojzubce). S různými formami Šivy se setkáváme od nejrannějšího historického věku v údolích indické civilizace a později z mezolitu v kresbách na stěny. Někteří vnímají Šivu jako Pána zvířat nebo lovu. To se odráží i na obrazech na skalách na mnohých místech světa z doby paleolitu. Ty představují Šivu jako prastaré božstvo. Legendy hovoří o Šivovi ve všech aspektech. Současně Šivarátrí představuje konec zimy a příchod jara.
Lidé vstávají dříve než obvykle, vykoupou se (nejlépe v řece), jezeře nebo doma. Pak jdou do nejbližšího chrámu nebo si umístí malé šivalingvam doma. Obvyklým způsobem udělají půdžu - kropením vodou, nabízejí květiny, listy, tyčinky, dělají půdžu s půdža talířema kterém jsou kousky hořícího kafru, atd. a při tom poslouchají a recitují mantry. Většinou to jsou jména Šivy v sánskrtu, druh zkráceného vyprávění legendy. Při rituálu se většinou používají listy stromu Aegle marmelos ( bilva, maredu, wood apple). Po půdže následuje půst. Během půstu je dovoleno jíst lehké jídlo ze saga (moučka z kmene stromů palem), burisony a sladké brambory.

Na rozdíl od jiných festivalů, které začínají rituálním uctíváním božstva, které je oslavováno, při Šivarátrí se celý den (24 hodin) věnuje uctívání Pána Šivy. Šiva je znám jako chudý Bůh (Daridranárájana), jehož oděv se skládá z jelení kůže obtočené kolem těla, a je rovněž znám jako ten, kdo je ozdoben hady jako ornamenty a popelem na čele.

Večer lidé obyčejně chodí do blízkého chrámu, kde společně s mnoha ostatními naslouchají recitovaným legendám. V noci nespí, ale bdí. Celou noc uctívají, ať už zpěvem Rudraráma, chvalořečení Pána Šivy a naslouchají promluvám, které vysvětlují legendy spojené s tímto svátkem.

Šivarátrí se oslavuje na bezměsíčnou noc v měsíci Phalguna, čtrnáctý den tmavé poloviny měsíce (kršnapakši). Vzhledem ke specifickým planetárním spojením se duchovní cvičení vykonávané tento den považují za obzvláště šťastné a úspěšné. Hovoří se o tom v jedné puráně, kde sám Šiva hovoří k Párvatí déví (Božská Matka), že tento den je mu obzvláště drahý a že ti, kteří vykonávají v tento den předepsanou askezi, budou osvobozeni ze všech hříchů.

Jeden oblíbený příběh z purán vypráví:
Byl jeden chudý lovec z Varánasí. Jmenoval se Sušvara. Žil se svou manželkou a dítětem v malé chatrči. Žili z ruky do úst. Sušvara chodíval do lesa a lovil, co našel. Jednoho dne chytil mnoho malých zvířat a ptáků a dal si je do pytle.
Povzbuzen lovem , vešel ještě hlouběji do lesa a hledal další oběti. Začínalo se stmívat a on se vydal k domovu. Měl trochu strach, protože les byl plný nebezpečných zvířat. Nechtěl celou noc strávit v lese. Brzy nastala úplná tma. Sušvara nenašel cestu domů a tak vylezl na strom, aby se ochránil před divokými zvířaty.

Zvířata, přitahovaná pachem člověka, se shromažďovala pod stromem. Sušvara doufal, že je postraší a tak trhal větvičky ze stromu a házel je po nich. Nic to nepomohlo a zvířata zůstala pod stromem celou noc. Sušvara nemohl ani zahmouřit oka. Byl vzhůru celou noc a trhal listy ze stromu a házel je na zem. Nevěděl, že sedí na bilvovém stromě a že pod stromem je šivalingvam. A tak aniž by to věděl, tím, že házel posvátné bilvové listy, dělal půdžu šivalingvam. Tu noc byla Šivarátrí. A tak lovec nevědomky celou noc bděl a uctíval Šivu.

Podle Šiva purány by Mahášivarátrí měla obsahovat šest bodů:
obětování listů bilvy po té, co byly obřadně umyty – to reprezentuje očištění duše,natření Šivalingvam červenou pastou (rumělkou) – po umytí, reprezentuje cnost, obětování potravy, která přispívá k růstu přání, zapalování tyčinek, které dávají bohatství, zapalování olejové lampy, která představuje získání poznání, nabízení betelových listů, které značí spokojenost se světskými potěšeními. Těchto šest bodů je nepostradatelnou součástí uctívání Mahášivarátrí, ať už při jednoduché ceremonii doma nebo ve velké ceremonii v chrámu.

Význam rituálů
Příběh je alegorický. Tak jako lovec vyhledává divoká zvířata, aby je zabil, stejně tak se duchovně hledající snaží překonat touhu, chtivost, zaslepenost, žárlivost a nenávist. Mysl je les, ve kterém se potulují všechny tyto negativní vlastnosti. Duchovně hledající musí tato zvířata zabít, aby se osvobodil. Lovec se jmenoval Sušvara, což znamená ten, kdo má melodický hlas. To označuje čistotu záměru a řeči, které dokazují úroveň mentální čistoty.
Lovec se narodil ve Varánasí. Vará znamená čelo a nasí nos. Místo, kde se setkávají, je Varánasí neboli střed mezi obočím. Tento bod se také nazývá adžňá čakra – místo, kde se setkávají tři nádí – ida, pingala a sušumna. Duchovní aspirant, který se koncentruje na toto místo získá koncentraci a postupně kontralu nad svými smysly. Zabíjení zvířat symbolicky znamená kontrolu nad svými vásánami (latentní tendence).

Strom bilva představuje páteř. Listy páteře jsou speciální. Každý stonek má tři lístečky.
Ty představují tři nádí. Lézt na strom znamená stoupání kundaliní šakti z muladháry do adžňáčakry. Být bdělý symbolizuje bdělost a sjednocení, které aspirant potřebuje k dosažení cíle. Ve svém úsilí nemůže povolit ani na chvíli. Šiva je svrchované vědomí, které ozařuje tři stavy – bdění, snění hluboký spánek, Obětování trojitých lístků Šivalingvam ohlašuje návrat do úrovně vědomí, které je za třemi stavy a které je třetím stavem – túrja. Svítání tohoto stavu
odpovídá probouzení individua.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pro zdraví Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
phpBB port v2.0.7 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.7 standalone was developed and tested by:
ChatServ, mikem,
and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.0.7 by Nuke Cops © 2004 http://www.nukecops.com




Web pohání Copyright © Redakční systém UNITED-NUKE. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.12 sekund