Fórum - Zobrazit téma - Asertivita - Reikiwebík

Vítej človíčku na Reikiwebík!
  Vítej   Anonyme

     Menu
· Domů
· Archív článků
· Diskuzní fórum
· Hledání
· Ke stažení
· Manuály
· Témata článků
· Top 10
· Kalendář akcí

· Reiki Seznam
· Reiki kluby
· Kalendář Reiki kurzů


· ReikiWeb - starý 1
· ReikiWeb - starý 2

Diskuzní fórum

Reikiwebík :: Zobrazit téma - Asertivita
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   Osobní nastaveníOsobní nastavení   PřihlášeníPřihlášení 

Asertivita

 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pelmel
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
polgara1
Excelentní uživatel
Excelentní uživatel


Registrace: 19.6. 2007
Příspěvky: 106

PříspěvekZaslal: st srpen 19, 2009 2:02 pm    Předmět: Asertivita Citovat

Občas, když se něčím zabývám, tak se dívám na Wikipedii na obsah a význam toho slova. Občas zjistím velice zajímavé věci. Když dva hovoří o tomtéž, nemusí to být o tom samém.
Při té příležitosti jsem se dostala na téma Asertivita. Přišlo mi to zajímavé a některé věci mi to hezky ozřejmilo Shocked . Možná, že i někdo z vás tam nalezne svůj poklad Idea Very Happy

Základní asertivní práva byla zformulována na odstranění neasertivního, manipulativního chování z mezilidské komunikace.

Asertivní práva v kostce:
1. vlastní odpovědnost a posouzení chování, myšlenek a pocitů
2. neposkytování výmluv a vysvětlení za vlastní chování
3. vlastní posouzení odpovědnosti za řešení potíží druhých
4. změna názoru
5. dělání chyb
6. říkání "nevím"
7. nezávislost na dobré vůli a mínění druhých
8. dělání nelogických rozhodnutí
9. říkání "nerozumím"
10. říkání "je mi to jedno"

[editovat] První asertivní právo
Právo sám posuzovat svoje vlastní chování, myšlenky a emoce a být za ně sám zodpovědný.

Pověra
Neměl bys nezávisle posuzovat sám sebe, svoje akce, musíš být posuzován pravidly a vnějšími autoritami, které jsou větší a silnější, než ty sám...

Skutečnost
Pokud to sami nedovolíte, nikdo nemůže manipulovat Vašimi emocemi a chováním.
Mnoho lidí popírá, že by mohli být soudci svého vlastního jednání - příkladem jsou výpovědi obviněných v Norimbergu, kteří se bránili slovy "já jsem jen vykonával pokyny". Jenže jde o Tvůj život a o to, co se v něm stane. Záleží jen na Tobě a na nikom jiném, je to i Tvoje zodpovědnost.
Všechny ostatní asertivní práva se odvozují od tohoto základního asertivního práva.


[editovat] Druhé asertivní právo
Právo neposkytovat žádné výmluvy, ani omluvy vysvětlující tvoje chování.

Pověra
Za svoje jednání a chování jsi zodpovědný druhým lidem a měl bys svoje jednání vždy omluvit nebo alespoň vysvětlit.

Když necháte za sebe rozhodnout jiné, že JE POVINNOSTÍ svoje chování ZDŮVODNIT, dáváte jim tím možnost vysvětlit, jak se chovat máte, nebo jste měli, co se vám má líbit a nelíbit. Váš manipulativní partner v komunikaci si osvojuje právo vaše důvody udobřit, stává se jejich soudcem. Možností je nevysvětlovat. Na otázku: Jak to, že se Ti tato košile nelíbí, není třeba uvést důvod, stačí jen oznámit: nemám žádný důvod, prostě se mi nelíbí.


[editovat] Třetí asertivní právo
Právo sám posoudit, nakolik jsi zodpovědný za řešení problémů ostatních lidí.

Pověra
Vůči některým institucím a věcem (či lidem) máš větší závazky, než vůči sobě samému. Měl bys obětovat svoje vlastní hodnoty, abys upřednostnil jejich prospěch. Když různé systémy nepracují efektivně, musíš se přizpůsobit ty, ne systém.

Příklad: Chci si stěžovat na vadný výrobek a prodavač ve mě NEOPRÁVNĚNĚ vzbuzuje pocit viny argumentem, že zdržuji frontu čekajících. Asertivní reakce odmítne zodpovědnost za problém s frontou např. slovy: "To je pravda, skutečně zdržuji frontu. Navrhuji urychleně vybavit reklamaci, jinak lidé za mnou budou muset čekat ještě déle." nebo reakce: "Nezaujímají mě problémy, za které nezodpovídám. Zajímá mě vyřešení reklamace."


[editovat] Čtvrté asertivní právo
Právo změnit názor.

Pověra
Názor, ke kterému si se už jednou přiklonil, by si neměl nikdy měnit. Jestli si se mýlil, znamená to, že jsi nezodpovědný, vypadá to tak, že se budeš mýlit znovu, prostě nejsi schopný rozhodovat se samostatně. A měl by si se omluvit!

[editovat] Páté asertivní právo
Právo dělat chyby.

Pověra
Nesmíš dělat chyby. Když je děláš, musíš mít pocit viny. Ostatní lidé by v takovém případě měli tvoje chování kontrolovat.

Odpovědí může být: "Máš pravdu, udělal jsem chybu (přišel jsem pozdě, zapomněl jsem koupit lístek, splnit dohodnuté...)", bez omlouvání a ospravedlňování se, ale hlavně bez pocitů viny, které manipulující účastník rozhovoru může zneužít.


[editovat] Šesté asertivní právo
Právo říct já nevím.

Pověra
Měl bys znát odpovědi na všechny otázky týkající se následků tvého jednání, protože pokud odpovědi neznáš, nejsi si vědom potíží, jež způsobuješ jiným lidem, jsi nezodpovědný, a někdo by tě měl kontrolovat.

Manipulativní otázky tohoto typu začínají často: "Co myslíš, co by se stalo, kdyby...? Co by to bylo za přítele, dítě, manžela, ..., který by...?" Při zvládání podobných manipulací není třeba znát a hledat odpověď. Stačí odpovědět: "nevím". Pokud chce manipulátor spekulovat a hádat, může sám.


[editovat] Sedmé asertivní právo
Právo být nezávislý na dobré vůli a mínění jiných.
Pověra
Všichni lidé, s kterými přicházíš do styku, mají mít s tebou dobrý vztah. Potřebuješ spolupráci druhých lidí, aby jsi přežil. Je nezbytené, aby tě všichni lidé měli rádi.

Je to řešení na poznámky jako "toto si budem pamatovat", "toho budeš litovat", ale i na pouhé dotčené a chladné pohledy. Právě tato pověra je důvodem toho, proč má tolik lidí potíže s jednoduchou odpovědí "NE". Nemůžeme jednat a žít v hrůze, že se dotkneme citů druhých lidí. Občas se někoho dotkneme.


[editovat] Osmé asertivní právo
Právo dělat nelogická rozhodnutí.

Být logickým, znamená dělat jen věci, kterým naprosto rozumíme, zatímco řešení mnoha problémů je mimo takovéto hranice.


[editovat] Deváté asertivní právo
Právo říct já ti nerozumím.

Pověra
Musíš být senzitivní a předvídat, chápat i nevyslovené potřeby svých bližních. Když nechápeš, co druzí od tebe očekávají, jsi necitlivý ignorant, nejsi schopný s nimi žít v harmonii.

Takové manipulaci není nikdo povinný se podřídit.


[editovat] Desáté asertivní právo
Právo říct je mi to jedno.

Pověra
Musíš se snažit být stále lepší, dokud nebudeš ve sšech ohledech dokonalý. Asi se to nepodaří, ale musíš se snažit. Pokud ti někdo naznačí, jak se vylepšit, je tvojí poviností tento pokyn následovat. Pokud to neuděláš, jsi bezcenný a nezasloužíš si úctu od nikoho, ani od sebe.

Člověk má asertivní právo nesnažit se být dokonalý podle definice někoho jiného; vždyť co je dokonalé pro jednoho, může být perverzní pro druhého. Abychom nepodlehli manipulaci tohoto druhu, je vhodné svůj vnitřní pocit zařadit do jedné z těchto kategorií:
· chci
· musím
· měl bych

Hlavně kategorie měl bych naznačuje manipulativní reakci, pokud se nutkání podvolím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
fdh
Doslova spisovatel
Doslova spisovatel


Registrace: 25.4. 2008
Příspěvky: 275

PříspěvekZaslal: st srpen 19, 2009 8:06 pm    Předmět: Citovat

Díky! Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Lendulka
Excelentní uživatel
Excelentní uživatel


Registrace: 6.2. 2009
Příspěvky: 235

PříspěvekZaslal: st srpen 19, 2009 11:02 pm    Předmět: Citovat

Už v průběhu čtení jsem si říkala, že napíšu Díky.

No a pak kouknu, že fdh už to udělal.
No to nevadí, já taky díky, Stáňo..................... Wink Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Daerwok
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel


Registrace: 25.11. 2008
Příspěvky: 21

PříspěvekZaslal: st srpen 19, 2009 11:21 pm    Předmět: Citovat

to je velmi pěkné, taky děkuji. Snad se to donese i (potencionálním) manipulantům... Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Zbultran
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 21.9. 2004
Příspěvky: 1274

PříspěvekZaslal: čt srpen 20, 2009 12:19 pm    Předmět: Citovat

Zajimave cteni Cool
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
blankas
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 27.9. 2002
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: so srpen 22, 2009 1:25 pm    Předmět: asertivita Citovat

Asertivní práva - ty jsou fajn, jsou lidé, kteří o nich "vědí a používají je" díky své výchově odmala, jiní je objeví až v dospělosti - jako já.

Já bych teď trochu odbočila z osobní-soukromé oblasti na pole pracovní:
Není tomu tak dávno, co se vyrojilo spoustu komerčních kurzů asertivity - zaměřené na prodejce a na manažery.
Měla jsem před časem možnost po 3 roky sledovat vedoucí manažerku, která takové manažerské kurzy asertivity absolvovala.
Brzy jsem měla možnost v praxi pozorovat, proč se vedle hesla "asertivita" objevilo i heslo "nasertivita" Twisted Evil Až bezohledné prosazování svých cílů v podstatě bez vysvětlování /já bych to charakterizovala jako urputné a především jasně každému viditelné "prudění"/ a především bez kousku empatie/srdce/ na své tehdy 3 podřízené končilo takto: Jeden (cizinec) se nenechal, ten byl asertivně vychován Smile Takže když se dostali do křížku, tak se brzy začali nahlas hádat, práskat tužkama, notesama, telefonama, bouchali pěstí do stolu a běhali za sebou po kancelářích.Problém pokud vím, nikdy nevyřešili, zůstal na manažerce, nikdy si nenechal naložit práci navíc nebo řešení nějakého složitého problému.

Další - Čech, se nechal od ní zprudit a poté za chvíli z něčeho obvinil svoji kolegyni v kanceláři, která s tím neměla nic společného. Kvůli banalitě řval na ní, aby se zbavil napětí, které si odnesl ze svého jednání s manažerkou. Případně seřval někoho jiného, kdo se mihnul kolem a nechal se Wink.
Problém stejně často vyřešil jinak, než jak to chtěla manažerka-prostě jí pak řekl, že to jinak nešlo a udělal to podle sebe. Shocked

Poslední její podřízená se s ní sice nehádala, ale nakonec dala výpověď kvůli ní, už pod ní nechtěla pracovat.

Takže takový komerční kurz asertivity pro manažery, bez jejich vrozených či natrénovaných schopností z oblasti emocionální inteligence může být v praxi opravdu NASERTIVITOU v tom pravém slova smyslu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
blankas
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 27.9. 2002
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: so srpen 22, 2009 2:25 pm    Předmět: Citovat

Co se týká té osobní asertivity - v tom mi kdysi otevřela oči kniha od Wayne W.Dyera "Vaše bludy",kterou jsem si před mnoha lety koupila v Levných knihách. Tu knihu psal dávno(copyright rok 1976).

Kniha bývá i v knihovnách. Je čtivá a podle mě je to jedna z dobrých knih pro ty, kteří se s asertivními právy teprve seznamují. Není to žádná esoterika, takže je to čtení přijatelné pro ten nejširší okruh lidí.
Mám ji zrovna tady na chalupě, takže ocituji např:

"Možná vás překvapí, když se dozvíte, že nic takového jako nervové zhroucení neexistuje. Nervy se nehroutí. Schválně někoho rozřízněte a hledejte zhroucené nervy. Žádné nenajdete.
"Inteligentní" lidé se nervově nehroutí, protože se starají sami o sebe. Vědí, jak si zvolit štěstí místo deprese, protože vědí, jak se v životě vyrovnat s problémy. Všimněte si, že jsem neřekl řešitproblémy. Místo, aby svou inteligenci měřili schopnosí problémy řešit, měří ji na základě své schopnosti zůstat šťastní a hodnotní bez ohledu na to, zda se problém vyřeší, nebo ne."

Vyrůstali jste v kultuře, která vás naučila, že za své pocity nejste zodpovědní, i když logika ukazuje, že za ně zodpovídáte za všech okolností.
Příklady:
"Zranil jsi mé city"
"Hrozně mě vzrušuje"
"Výšky mě děsí"
V těchto větách je pokaždé zakódován signál, že vy nejste zodpovědní za to, co cítíte. Zkusme tyto věty přepsat tak, aby odrážely skutečnost, že své pocity ovládáte a že vaše pocity vycházejí z toho, co si o různých věcech myslíte:
"Zranila jsem své city tím, co jsem si řekla o tvé reakci na mě"
"Sotva jsem s ní, hrozně se vzruším"
"Ve výškách děsím sám sebe"

Vy, a nikdo jiný, odpovídáte za to, co cítíte.

Nejdříve ze všeho je třeba zbavit se iluze, že máte jeden jedinýobraz sebe samého, který je stále buďto pozitivní nebo negativní.
Obrazů sebe sama si vytváříte přesně tolik, kolika činnostem se věnujete, a přitom ve všech činnostech jste to stále VY, osoba, kterou buďto přijímáte, nebo odmítáte. Vaše hodnota, váš poradce pro otázky osobního štěstí a umění žít, nesmí mít nic společného s tím, za co se považujete. Existujete. Jste lidé. Nic víc nepotřebujete! Svou hodnotu si určujete sami a nemusíte ji před nikým obhajovat. Vaše hodnota, která je jednou daným faktem, přitom nijak nesouvisí s vaším chováním nebo pocity. Možná se vám vaše chování v daném okamžiku nelíbí, ale to nemá s vaší hodnotou co dělat.

Plně žijící lidé si nikdy nestěžují, a zvláště ne na to, že kameny jsou tvrdé, obloha zamračená nebo led příliš studený. Smíření se sebou samým vylučuje stížnosti a štěstí znamená, že si nebudete stěžovat na věci, se kterými nemůžete nic dělat.


Dobrých knížek je více, tahleta není přímo zaměřená na asertivitu., ovšem asertivita bez vědomí vlastní hodnoty /té skutečné, vnitřní hodnoty/ a vyznání se v sobě samých je právě spíš tou nasertivitou.
Pěkné jsou knihy od Very Birkenbihl, její kniha o základech komunikace je také pěkně stará a za hodnotnou ji považuji nejen já, ale i můj 20letý syn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
lilaa
Velmi zkušený uživatel
Velmi zkušený uživatel


Registrace: 18.9. 2007
Příspěvky: 95

PříspěvekZaslal: ne srpen 23, 2009 10:47 am    Předmět: Citovat

Blanko, myslím, že to je moc zajímavé, co jsi sem z knihy napsala - a to, že lidi se snaží házet zodpovědnost za své činny na někoho jiného a tím vlastně i s lidmi mainupují - Jak jsi mi to mohl udělat, Kdbys tam šel, tak bych já...atd. atd.
Taky jsem si všimla, že lidé hodně věcí "svádí" na Boha.
- To bych před Bohem neobhájil.
- Proč tohle Bůh dopustil.
- Byla to vůle Boží.

Uvědomila jsem si, jak fikaná je toto manipulace. Člověk nechce něco udělat, nechce přijmout zodpovědnost, tak to "hodí" na toho Nejvyššího a a pokud druhý tuto manipulaci nerozpozná, tak ten, kdo tato slova říká se svým způsobem v očích druhých dostává "kladné body".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
blankas
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 27.9. 2002
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: ne srpen 23, 2009 2:40 pm    Předmět: Citovat

Pro Lilaa:

Ono s tou manipulací je to tak, že člověk opravdu běžně manipuluje - sám se sebou (to jsem já osobně dělala nejčastěji), se svými blízkými v rodině, v práci, prostě kdekoli.
Když se člověk naučí vyznat se sám v sobě a umí sám sebe "prohlédnout", tak je to pak čím dál lepší, protože ví, kdy manipuluje. Například v rodině jsou lehké manipulace pořád - umím poznat, kdy manipuluji, a ten, na kterém to uplatňuji četl podobné knihy a téma minupulace, komunikace a vztahů spolu probíráme již pár let. A on na mě uplatní občas zase své manipulace. Vždy je za tím záměr: mým nejčastějším záměrem je, aby si po sobě uklízel Twisted Evil.

Umím poznat, kdy se snaží někdo manipulovat se mnou a vždy mám na výběr, co s tím. Často se zachovám tak, že udělám co se po mně onou manipulací chce, protože bych to udělala i bez manipulace, a protože mezilidské vztahy bez jisté míry manipulace vlastně nejsou možné. Důležité je, že JÁ si vybírám a volím, jak se zachovám a tak se mi daří ukotvovat si svoji vnitřní hodnotu stále pevněji. Vzhledem k tomu, jak jsem byla vychována a jakou dobu jsem stále hledala svoji hodnotu v okolí místo v sobě, se stal v mém životě významný obrat. Natolik významný, že bych se nechtěla vrátit do doby svého mládí-větší cenu než moje mládí a tehdejší moje přitažlivost má nyní to, co se mi podařilo v sobě rozvinout. A to je od ženy co říct Twisted Evil když nechce o nějakých 25-30 let "omládnout" Twisted Evil


Už jsem tu kdysi dávala odkaz na techniku "Work" od Katie Byron. Má svůj web, kdo je zdatný v AJ, tak stojí za pročtení.
http://www.thework.com/pdf/czech_lwi_v2.pdf
Pro mě nejdůležitější věty, které se mi daří mít "spuštěné na pozadí vědomí" jsou tyto:(vysvětlení jejich významu najdeš v tom pdf)

Zůstat ve svém vlastním resortu

Nalézám ve vesmíru pouze tři druhy záležitostí: moje, tvoje a boží.
Pokud pochopíš rozdělení záležitostí na tyto tři resorty, máš možnost
osvobodit svůj život víc, než si nyní umíš představit.

Nesouvisí to přímo s asertivitou, může to však svým významným střípkem přispět do mozaiky vlastního sebepoznání, ukotvení své vnitřní hodnoty. Prostě potom už se nesnažíte naučit kočku štěkat....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
grasshopper
Velmi zkušený uživatel
Velmi zkušený uživatel


Registrace: 22.1. 2007
Příspěvky: 63

PříspěvekZaslal: so srpen 29, 2009 11:24 am    Předmět: Citovat

Docela často se mi stává, když třeba někoho o něco žádám nebo někam zvu, že se mi dostane odpovědi typu: "Díky za pozvání a za to, že sis na mě vzpomněl, ale tuto sobotu nemůžu, mám totiž už něco jiného..." Jenže pokud se taková odpověď opakuje od stejného člověka třeba pětkrát v krátké době, už to začíná být podezřelé. Zajímalo by mě jestli je tohle taky ta ASERTIVITA nebo je to prostě a jednoduše nefér jednání.

Já byl vždy vychovávaný v tom jednat s lidmi na rovinu a pokud o něco nemám zájem tak řeknu, že nemám zájem. Nebo, že to pro druhého prostě neudělám. Nebudu tvrdit, že zájem mám (nebo, že bych někomu rád s něčím pomohl), ale nemám zrovna čas. To jsou totiž dvě naprosto různé situace.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
clovek
Excelentní uživatel
Excelentní uživatel


Registrace: 10.2. 2009
Příspěvky: 155

PříspěvekZaslal: so srpen 29, 2009 4:47 pm    Předmět: Citovat

grasshoppere neplet si lidskou pohodlnost s asertivitou.Na kolik věcí jsem ach tak pohodlný i já.Raději se vymluvím,než bych udělal něco navíc a mohl někomu slíbit,že pro něj něco udělám.Já bych shrnul asertivitu a omlouvám se všem ,skutečně nejsem lenivý ale nemám čas,tak jsem nestihl číst všechny vaše příspěvky, ale můj názor je,že asertivita je přiznávání,že ten druhý má pravdu a my ho musíme přesvědčit,že to víme,že má pravdu.Náš názor není důležitý.Důležité je naslouchat druhému a dát mu za pravdu.Není to o tom z něj udělat blbce,ale o tom, že chceme předejít válce.A co je moudřejší.Hádat se,kdo dál dočúrá.Člověk
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
polgara1
Excelentní uživatel
Excelentní uživatel


Registrace: 19.6. 2007
Příspěvky: 106

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 10:56 pm    Předmět: Citovat

No Blankas: moc a moc a moc Ti děkuji. Koukala jsem Shocked na ... manipulace sama se sebou. No já ti fakt koukala Shocked , začala jsem přemýšlet a už to jelo. Přišla jsem na spooooustu zajímavých věcí. Moc hezky jsem to na sobě uměla aplikovat.

A díky i za metodu work, také jsem si tím něco pořešila. Vím už i komu ji nabídnu .... Very Happy

A ty pole - moje, tvoje, Boha jsou dobré. A jde i být v poli někoho jiného a ten jiný v poli dalšího anebo být v polích více lidí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
blankas
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 27.9. 2002
Příspěvky: 415

PříspěvekZaslal: po srpen 31, 2009 3:15 pm    Předmět: Citovat

polgara1 napsal:

A ty pole - moje, tvoje, Boha jsou dobré. A jde i být v poli někoho jiného a ten jiný v poli dalšího anebo být v polích více lidí.

Přesně tak. Výsledkem je, že ti lidé nežijí svůj vlastní život, nýbrž jakoby život/životy jiných lidí. Proto nemohou nabýt vniřního klidu(míru), a stále něco hledají, neboť vpodstatě jejich naladění přímo závisí na pocitech a chování těch jiných lidí a oni se tak vlastně nedostanou nikdy "sami k sobě".
A téma manipulací se k tomu automaticky váže, protože člověk tak vůbec nepoznává vnitřně sám sebe, své opravdové Já a tak se snaží plnit vnější očekávání druhých a k tomu obvykle musí manipulovat sám sebou/znásilňuje se tím, že jde proti tomu, co vevnitř cítí, protože to vnější považuje za hodnotnější, neumí si představit bez toho žít apod.

Také přesně dokáže vyhmátnout, co "neplnit" aby druhé rozběsnil doběla. Tak nějak jsem to podstatnou část svého života měla já. Svoji schopnost empatie/vcítění se/ jsem používala (nevědomě!) právě na odečítání pocitů mého okolí a vůbec jsem nechápala, že to nejsou moje pocity ani moje přání a už vůbec jsem netušila, že je zapotřebí přesně rozlišovat zodpovědnost-na to, co skutečně ovlivnit mohu a co nemohu, protože je to práce(resort) toho druhého.

"Work" od Katie Byron je mi sympatický tím, že Katie celou metodu zveřejnila-zpřístupnila všem ve své knize a na svém webu. Je to metoda jednoduchá, a mně speciálně se osvědčila, když jsem se někdy "nemohla zbavit nějaké myšlenky na něco či na někoho" přičemž jsem věděla, že to není můj "resort" a že tedy mě moje mysl umanutě tlačí někam a požaduje řešit něco, kde nemám co dělat nebo něco řešit. To mě její metoda dotazování se, papír a tužka pomohly se vrátit sama k sobě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pelmel Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
phpBB port v2.0.7 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.7 standalone was developed and tested by:
ChatServ, mikem,
and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.0.7 by Nuke Cops © 2004 http://www.nukecops.com




Web pohání Copyright © Redakční systém UNITED-NUKE. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.13 sekund