Fórum - Zobrazit téma - Otužování - Reikiwebík

Vítej človíčku na Reikiwebík!
  Vítej   Anonyme

     Menu
· Domů
· Archív článků
· Diskuzní fórum
· Hledání
· Ke stažení
· Manuály
· Témata článků
· Top 10
· Kalendář akcí

· Reiki Seznam
· Reiki kluby
· Kalendář Reiki kurzů


· ReikiWeb - starý 1
· ReikiWeb - starý 2

Diskuzní fórum

Reikiwebík :: Zobrazit téma - Otužování
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   Osobní nastaveníOsobní nastavení   PřihlášeníPřihlášení 

Otužování

 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pro zdraví
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
fdh
Doslova spisovatel
Doslova spisovatel


Registrace: 25.4. 2008
Příspěvky: 275

PříspěvekZaslal: pá srpen 28, 2009 9:07 pm    Předmět: Otužování Citovat

Jaké jsou Vaše zkušenosti s otužováním? Jaká teplota vody si myslíte, že je nejlepší? Jaké má účinky na organismus? Děkuji za Vaše příspěvky Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
kamo
Excelentní uživatel
Excelentní uživatel


Registrace: 29.6. 2005
Příspěvky: 156

PříspěvekZaslal: pá srpen 28, 2009 11:10 pm    Předmět: Citovat

- Zkušenosti s otužováním - jedině kladné Smile
- Kolem správné teploty a postupu otužování se vedou dlouhé diskuse. Mě osobně se osvědčilo končit sprchu tím, že z teplé přejdu rovnou na ledovou. Je to sice zpočátku šok, ale když jsem zkoušel takové to pomalé ubírání teploty, tak to nikam nevedlo, protože mi už za chvíli stejně byla zima i při ještě poměrně vlažné vodě.
Občas se taky musím chvilku přemlouvat, než otočím pákou nadoraz, ale vím, že když to vzdám, tak se nebudu cítit dokonale umytý. Pocit skutečné očisty mi dodá teprve zakončení studenou sprchou. Když se umyju jen teplou, můžu se hodinu drhnut rejžákem a pořád si budu připadat neumyt a ulepený. A nemám vůbec žádný problém hned na to vlézt do postele a usnout.
- O účincích na organismus bylo taky hodně napsáno. Já to dělám za prvé proto, že mě to baví a až za druhé pro nějaké zvyšování imunity atd. Je fakt, že co se otužuji, tak rýmy a chřipky už nemají tu razanci co dřív, když už přijdou. Dále se říká, že otužilý člověk líp snáší i horka, že je vyrovnanější, že to blahodárně působí na oběhový systém i na nervy, na trávení, na pokožku, na potenci, na srdce a blablabla.

Prospěšné to zcela jistě je. Kdyby už pro nic jiného, tak pro to, že člověk po komsomolsku překoná a tím povzbudí sám sebe, když to poprvé vydrží Wink. A schopnost snášet studenou koupel se navíc hodí při prázdninových odstávkách dodávek teplé vody - tohle znám naštěstí jen z vyprávění Smile. Ono vůbec není k zahození být teplotně poněkud odolnější.
Je třeba nezapomínat ani to, že koupel je očista nejen těla, ale i ducha, spláchnu ze sebe to, co na mě kdo přes den naházel. Koupel i právě proto plnila důležitou roli i v nejrůznějších posvátných rituálech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Evik
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 24.10. 2007
Příspěvky: 690

PříspěvekZaslal: so srpen 29, 2009 3:00 pm    Předmět: Citovat

kamo napsal:

Občas se taky musím chvilku přemlouvat, než otočím pákou nadoraz, ale vím, že když to vzdám, tak se nebudu cítit dokonale umytý. Pocit skutečné očisty mi dodá teprve zakončení studenou sprchou.

Doporučuje se hlavně ranní otužování. Ale každý si najde způsob, který mu vyhovuje. Kdo začíná, měl by postupovat se studenou vodou od nohou nahoru.
Také se přeci začíná s brouzdáním ve sněhu a potom teprve přijde na řadu celé tělo . Podmínkou je ovšem ten sníh.
Pozor by si měli dát lidi, kteří mají nějaké srdeční problémy . ( Tím nemyslím zamilovanost Wink ).

Citace:
- O účincích na organismus bylo taky hodně napsáno. Já to dělám za prvé proto, že mě to baví a až za druhé pro nějaké zvyšování imunity atd.

Kámo, pokud z toho už máš udělaný takový rituálek, tak baví - nebaví - prostě musíš Very Happy .

Pro fdh :
Na jaře jsem před odchodem do práce chodila běhat. Nic moc rychlého, ani dlouhého, prostě úměrně ke mě. Celé jsem to zakončila studenou sprchou a neumíš si představit, s jakými nádhernými energiemi jsem začínala den. Potom jsem zjistila, že bohužel běh mi nedělá dobře po zdravotní stránce, i když mě bavil. Tím skončila i ranní sprcha chladnou vodou ( ne ledovou ).
Ale nasadili jste mi brouka do hlavy, možná, že to opět zkusím. Rolling Eyes .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
kamo
Excelentní uživatel
Excelentní uživatel


Registrace: 29.6. 2005
Příspěvky: 156

PříspěvekZaslal: so srpen 29, 2009 3:57 pm    Předmět: Citovat

Evik:
asi nejsem správný otužilec, ale ráno po probuzení by mě studená voda asi zabila Very Happy. No a když už jsem probuzen, tak musím do práce a studenou sprchu dostanu leckdy až v ní Wink
Dlouhým zkoušením jsem zjistil, že na mě nefunguje třeba postupné oblévání studenou vodou od chodidel nahoru, než dojdu k zadku tak se klepu zimou. Zjistil jsem, že když si tu ledovou pustím nejdřív na obličej, tak zbytku těla už tak studená nepřipadá. Nevím čím to je, ale je to tak. Pak si můžu v klidu sprchovat všecka teplotně problematická místa jako záda, podpaždí, hýždě a už u toho nekolabuji, ale jakmile začnu jinak než tváří, tak to vzdám.
Toť má zkušenost.
Určitě se někdo přidá se svými poznatky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
samanka
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 24.10. 2002
Příspěvky: 1727

PříspěvekZaslal: so srpen 29, 2009 4:05 pm    Předmět: x Citovat

Me by otuzovani zabilo. Muj vlastni poznatek. Jsem jediny clovek v EU, ktery se po saune sprchuje vlaznou vodou.

samanka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
jafik
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel


Registrace: 16.10. 2007
Příspěvky: 27

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 4:45 pm    Předmět: Citovat

Dlouho jsem trpěl "slušnými" angínami a teprve sauna a každodenní ranní studená sprcha pomohla a přešlo to „pouze“ na jarní a podzimní víkendové prskání. Později jsem se dozvěděl, že celý problém je v komunikaci, tak se to snažím řešit….ale studená sprcha už zůstala a pocit po vykoupání třeba v horském potoce – zkuste to uvidíte Laughing Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Psychedelic
Doslova spisovatel
Doslova spisovatel


Registrace: 11.6. 2005
Příspěvky: 276

PříspěvekZaslal: po srpen 31, 2009 6:32 pm    Předmět: Citovat

Vzpomněl jsem si, že o otužování z hlediská energetické medicíny píše p. Průchová (v knize Energetická medicína jako východisko, Svítání 2004):
"Relativně dávno jsme do Českého rozhlasu, Radiožurnálu, odeslali následující dopis

Vážení přátelé,
26. září 2002 jste se ve zprávách dvakrát zmínili o možných negativních důsledcích letošních prudce a v extrémech se střídajících teplot. Jako prevenci a ochranu jste ústy lékaře doporučili
1. FINSKOU SAUNU
2. RANNÍ SPRCHOVÁNÍ STUDENOU VODOU
Dovolte, abychom tato doporučení vysvětlili jako již překonané omyly a požádali Vás, abyste někdy doporučili preventivní postupy méně riskantní.
V roce 1976 jsme při studijním pobytu ve Finsku a při současném natáčení televizního koprodukčního dokumentu "Pod finskou oblohou" otázkami narazili u finských odborníků také na dlouhodobé zkušenosti Finů se saunou. Dostali jsme tuto dpověď:
"Po dlouholetých výzkumech a sledování statistik bylo zjištěno, že je to metoda pro současnou dobu nevhodná. Protože rozdíl extrémních teplot a extrémní rozdíl vhlkosti vzduchu při saunování ohrožuje cévní systém ještě více, než extrémní střídání těchto hodnot ve volné přírodě. Během celonárodní diskuse pak byla ve Finsku sauna zpochybněna, její důsledky uvedeny na pravou míru a její používání pak také úměrně tomu kleslo."

V dopise pro Radiožurnál jsme se krátce zmínili i o nevhodnosti ranního sprchování studenou vodou. Zde stejné informace uvedeme o něco podrobněji.
Před takovýmto otužováním varuje po tisícileté praxi energetická medicína z vážného důvodu: některé význačné orgány (střeva, slezina, ledviny) vyžadují pro svou funkci teplo. Jsou šokovány a ochromovány chladem. Cirkulace vitální regenerující energie, proudící po energetických drahách vedoucích k těmto orgánům, je na čas oslabena. Nevhodné je to hlavně ráno, kdy je naopak potřeba energii rozproudit a nikoliv blokovat.
Aby vyjmenované orgány byly stále v přiměřené teplotě, o něco vyšší než je tělesná teplota celková, nosil a nosí se už odedávna na Dálném východě přes kimono nebo i přes moderní spodní prádlo tak zvaný bříšní pás. U nás kolem pasu a nad psem vždy tuto roli plnila kočičí kůže.
Současná moderní medicína ještě donedávna vždy doporučovala pro podporu termoregulačních funkcí tak zvané "šlapačky". Šlapání v malých bazéncích. V jednom s teplou a ve druhé se studenou vodou. Tradiční energetická medicína doporučuje občasné nebo časté prostřídání studené a teplé vody při mytí rukou po zápěstí a nohou po kotníky. Energetické dráhy (meridiány), jejich začátky a konce jsou právě v těchto oblastech, přesunou signály pro posílení termoregulace ke všem orgánům a systémům BEZ RIZIK, fyziologickým způsobem. Pro otužování sprchou na celé tělo je přijatelnější nejdříve voda mírně teplá a pak vlahá. Střídání obou teplot je možné. Ale nikoliv po dlouhou dobu. Jakýkoliv dlouhodobější styk se "sladkou" vodou ochuzuje organimus o ty nejdůležitější minerální látky a stopové prvky. "

P. Průchová doporučuje (v knize Není jiné cesty - uvedení do energetické medicíny, Svítání 2006) ráno třít a masírovat tělo mokrou, horkou a vyždímanou osuškou nebo ručníkem. Nejlépe když přitom pokožka zčervená. Tím se dle autorky podpoří cirkulace energií v celém organismu, což pomůže pokožce a lymfatickému systému v jejich úsilí o vnitřní očišťování a vitalizaci organismu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pro zdraví Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
phpBB port v2.0.7 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.7 standalone was developed and tested by:
ChatServ, mikem,
and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.0.7 by Nuke Cops © 2004 http://www.nukecops.com




Web pohání Copyright © Redakční systém UNITED-NUKE. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.14 sekund