Fórum - Zobrazit téma - Muj nazor! Co vy na to? - Reikiwebík

Vítej človíčku na Reikiwebík!
  Vítej   Anonyme

     Menu
· Domů
· Archív článků
· Diskuzní fórum
· Hledání
· Ke stažení
· Manuály
· Témata článků
· Top 10
· Kalendář akcí

· Reiki Seznam
· Reiki kluby
· Kalendář Reiki kurzů


· ReikiWeb - starý 1
· ReikiWeb - starý 2

Diskuzní fórum

Reikiwebík :: Zobrazit téma - Muj nazor! Co vy na to?
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   Osobní nastaveníOsobní nastavení   PřihlášeníPřihlášení 

Muj nazor! Co vy na to?
Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Vše ostatní, ale o Reiki
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
XCL
Lepší než nováček
Lepší než nováček


Registrace: 21.2. 2005
Příspěvky: 16

PříspěvekZaslal: pá červenec 24, 2009 10:53 pm    Předmět: Muj nazor! Co vy na to? Citovat

Predevsim nepovazuji reiki za enegii ale system (ackoli to muzeme nazvat slovickareni). Zvlastnim se mi zda to ze jak Reiki putovalo pres Ameriku az k nam znacne se zmenil charakter uceni. Z puvodne znacne systematickeho a strikniho systemu, kde bylo vse o treninku a vyzadovalo se mnoho prace, aby clovek postoupil dal (k tomu cemu rikame druhy stupen se nebyl schopen propracovat kazdy) se stalo neco do ceho se clovek proste zasveti behem jednoho vecera nemuze tim ublizit muze lecit naprsto vsecko (ovsem lecit mimo prostor a cas je zasadni vysada druheho stupne, ackoli je energie vseprostupujici). Jak kde se stala ta zmena?

tady rekl bych pocina me dilema. Myslim si ze reiki muze pouzit kdokoli at ma zasveceni ci nema. Reiki je system. Zasveceni vec zjednodusi, ale neni to to co by umoznovalo praci s energii. Stejne jako libovolny clovek muze poslat energii v case a prostoru neomezene. Vsecko tohleto silenstvi o zachrane sveta je jenom o sile vule a o tom dokazat proste neco udelat a nezalezi na podstate cinu. Jako i s praci s telem kde se casem svaly vycvici tak aby delali opakovanou cinnost jednoduseji a efektivneji se i mysl nauci praci s energii. Moje vira je vira v cloveka jako jedince. V jeho moznost vykonat cin. Zas neberte to tak ze bych JA chtel lecit. Musi tu byt pokora aby to cele probehlo ciste, bez vlastni touhy bez zameru. Jenom se proste musi vykonat cin. A mozna prave proto jsem vic bojovnik nez lecitel.

Berte me trochu s rezervou a mozna ani neberte doslova co rikam, a berte to jako ze jsem se potreboval vypovidat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Damao
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 13.1. 2003
Příspěvky: 2137

PříspěvekZaslal: so červenec 25, 2009 9:12 am    Předmět: Citovat

Protože koneckonců vše, co nás obklopuje i my sami - prostě vše je energie, v tomto smyslu je i Reiki energie. Cítíš podle mne správně to, že nejde o tuto podstatu, byť se na Západě zdůrazňuje, ale o to navíc, co Reiki charakterizuje jako energii léčivou. Jako u rozhlasových vln například - vysílače vysílají energii, to podstatné je však v modulaci této energie. To podstatné je přenášená informace. Podobně to cítím u Reiki.
To, čím bychom se měli zabývat je podstata této informace. Dnes si myslím, že je to informace, která se dá vypodobnit jako monáda - dokonale harmonický stav hmoty. Jsou tu již dvě polarity, nestojí však proti sobě - jsou neoddělitelné.
Pokud jde o to, jak putovala Reiki k nám přes Ameriku - řekl bych, že s Reiki je spojeno poznání, které stojí ne mimo náboženství, ale obsažené v podstatě všech - dotýká se lásky k lidem, soucitnosti, nalézání klidu a harmonie ve vztazích mezi lidmi.
S čím tak docela nesouhlasím je to, co jsi napsal o iniciaci. Chápu ji stále jako důležitou podmínku. Každý, kdo získává schopnost působit Reiki, jakoby vstoupil do morfického pole těch, kdo tuto schopnost sdílí. Vidím to podobně jako jako schopnost plynule číst. Samozřejmě zdá se na první pohled, že naučit se plynule číst může každý a nepotřebuje k tomu učitele a absolvovat první třídu. Přesto se lidé učí číst právě tímto způsobem.
To je to, co si dnes o tomto tématu myslím. Také jsem otevřen změnám, to znamená, že to neberu jako konečné a neměnné poznání.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
samanka
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 24.10. 2002
Příspěvky: 1727

PříspěvekZaslal: so červenec 25, 2009 5:14 pm    Předmět: x Citovat

Souhlasím s Damaem, že iniciace má svůj důležitý smysl.
Teoreticky můžeme všichni používat bez omezení všechno, máme všichni přístup ke všem informacím - můžeme se na ně naladit a cokoliv využívat. Jenže v praxi to takhle nefunguje.

Každý se nenarodí jako senzibil a léčitel. Většina z nás nemá dary umění práce s energii. Většina z nás se to musí učit a jít krůček po krůčku.
A k tomu každý potřebuje nějaký způsob - kurzy, zasvěcení, vysvětlení, vedení, literaturu. Učit se to používat, pochopit, ...
Od něčeho se odrazit a od někoho, kdo je dál se to naučit.
Tak se to dělá odjakživa a myslím, že ani dneska se na tom nic nezměnilo - lidi pořád dozrávají a moudří postupně.
A dokonce i léčitelé od přírody musí nejdřív vyrůst a něco se naučit než jsou schopni pomáhat a jak jsem nedávno viděla - nemají zaručeno, že jim tento dar nebude zase z nějakého důvodu "zrušen".

Navíc pak často začneme zjišťovat kolik toho ještě nevíme a neumíme.
Takže se pak spíš začínáme vracet k tomu systematičtějšímu učení.
Čím déle se těmihle věcmi zabývám, tím víc žasnu, co je ještě přede mnou skryto a kam můžu jen nakukovat.
Kdo umí hned všechno (ale co je to všechno?)? Neznám takového člověka. Každý má svůj kus koláče, svoji parketu, svůj styl a ten dál rozšiřuje. Nikdo nemá všechno i když by teoreticky mohl.

šamanka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
clovek
Excelentní uživatel
Excelentní uživatel


Registrace: 10.2. 2009
Příspěvky: 155

PříspěvekZaslal: so červenec 25, 2009 6:47 pm    Předmět: Citovat

Ahoj.Jedna dnes dobrá léčitelka,ale není moc známá,nepotřebuje to.Tak od dětsví věděla,že třeba kdo zrovna jde na návštěvu,kdo volá telefonem,svým spolužačkám léčila odřená kolena přiložením ruky atd.Do 15 let si myslela,že to umí všichni a nebo většina.Pak to zatajovala a přestala používat.Ve 47 letech za ní přijel přes půl republiky pán a ona za ním přišla do motorestu,přesto že tam nikdy nebyla a nechodívá do restaurací.Prostě jí to tam táhlo.A tam jí jde naproti úplně neznámí chlap.Stále několik měsíců,když jí pak jezdil navštěvovat,mu nevěřila proč ona.Až když ji vzal do Kanady a poznala,že její sny nebyl jen sen,poznala své místo ve světě,tak začala léčit.Občas zajede na kongres do zahraničí ale dále žije obyčejným životem.Ten její nynější kamarád ji vlastně na tu cestu přivedl.Svým způsobem to byla iniciace.Uvěřit že i já můžu.I tato hodně vyspělá duše,už se nebude muset vracet, i ona potřebovala někoho,kdo jí popostrčí.Je samozřejmně možnost mnoho věcí se naučit sám,probudit v sobě různé síly,ale probudit a ovládnout a nebo pochopit je věc druhá.Kdo samotnému člověku ukáže správný směr. A který člověk se neposere z nabytých schopností.A iniciace nám pomůže tyto síly probudit a zároven nás naučí pokoře,že nejsme nic vyjímečného,když to umí i jiní.Člověk
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
XCL
Lepší než nováček
Lepší než nováček


Registrace: 21.2. 2005
Příspěvky: 16

PříspěvekZaslal: so červenec 25, 2009 10:31 pm    Předmět: Citovat

Moc hezke dekuji!

Uceni je moc dulezita vec a prave proto mi dneska velice chybi! Prave mam pocit ze se mnohe techniky (at jsou to berlicky ci cokoli jineho) ztratilo. Pokud jste meli moznost nahlednout do knihy tehniky dr. Hayashiho pochopite co ted mam na mysli
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Damao
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 13.1. 2003
Příspěvky: 2137

PříspěvekZaslal: so červenec 25, 2009 11:55 pm    Předmět: Citovat

Techniky jsou jen technikami. Důležitá je "magie srdce".
Něco čas odnese a jiné je nalezeno. Nelze vstoupit do stejné řeky, která tu tekla před lety.
Důležité je TEĎ. Je to důslkedek minulosti a příčina budoucnosti.
Ani strom nezůstane po desetiletích stejně ohebný, jako když byl mladý. Má však kvality, které byly v jeho mládí pouze započaty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Narya
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.4. 2002
Příspěvky: 934

PříspěvekZaslal: ne červenec 26, 2009 11:32 am    Předmět: Citovat

1. Japonský kontext, obecně východní. Proces postupného zlepšování se, cestě k mistrovství. V dnešní době se tomu myslím říká kaizen. Prostě Usui sensei vyučoval způsoby, které mu nabízela jeho kultura. Makej, snaž se a jednou možná tvuj učitel uzná, že jsi dobrý (přesněji, donutí tě, neustále celý život na sobě pracovat).

2. Doktor Hajaši byl lékař. On zavedl první velké změny v systému a nebyl jediný, už za Usiho života proběhlo mnoho zásadních změn. Původní Usui Do nebylo o léčení, zasvěcování, to byla spíše cesta ve stylu bodu 1. Později k tomu byl přidán rituál potvrzení o pokroku v učení (z toho očistný rituál - z toho pak zasvěcení ve smyslu probuzení schopmostí)

3. Hawayo Takata byla Japonka jen jménem, byla to američanka, každým coulem a byla dokonale zaujatá japonským zázrakem, tehdy už léčitelkským systémem. Ale byla daleko od Hajašiho, ten jí naučil co mohl, ale na jeho klinice pak nepůsobila...to byl základ všech změn v Americe.

4. Reiki bylo semleto new age filozofií, konzumním přístupem, vylepšováním a dodáváním, mytologií okolo symbolů a zasvěcení.

Takže takhle ty změny šly. Usui předával jen svoji zkušenost, nezasvěcoval, vše důležité vtělil do principů (gainen), cesty, která dávala tehdy smysl a pomáhala. Pomoci může i dnes, ale je těžké to předat.

Kniha co jsi zmínil je fajn, ale víc bych ti doporučovala knihu O-sensei - Davida Kinga, já s tím člvoěkem se setkala i osobně a prakticky nám ukazoval zrekonstruované učení Usui Do (Usui Teate), přes setkání ze žáky jiného učitele než Hajašiho se dostal k přeživším Usuiho studentům, v té knize píše mnohé o změných které se v Usuiho učení staly a rozhodně si to nevymyslel, vše dává dokonalý smysl. (kniha je v angličtině, já mám sken).

Sama ted cítím, že mnohé z toho i dnes by velmi pozvedlo praxi Reiki, ale některé věci patří do Japonska té doby. Je to pak na zodpovědnosti učitele jak bude předávat to co se naučil jinde, nebo jestli bude jen slepě papouškovat co říkají jiní.

Jsem ráda, že se pozastavuješ nad nesmyslností mnoha věcí co se v Reiki tvrdí. Jdeš hodně dobrou cestou:) Možná zjistíš i další překvapivé souvislosti:)

Ps: kdybys byl z Prahy nebo Kladna, můžeme to probrat u dobrého čaje, mám víc informací, které ti ráda sdělím. (Klidně i ostatním - ale je pro mě náročné to vtělit do článku)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail Yahoo Messenger
Psychedelic
Doslova spisovatel
Doslova spisovatel


Registrace: 11.6. 2005
Příspěvky: 276

PříspěvekZaslal: po červenec 27, 2009 11:46 am    Předmět: Citovat

Podle mého je reiki slovo pro univerzální božskou energii. A takto se zkráceně začalo říkat Usuiho reiki. Usuiho reiki je však specifická, má určité vlastnosti. Máme zde poté třeba Imara reiki atd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Narya
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.4. 2002
Příspěvky: 934

PříspěvekZaslal: po červenec 27, 2009 2:19 pm    Předmět: Citovat

Zajímavý postřeh. Označení Rei Ki, použil Usui sensei, když sepisoval své principy (Gainen) a překlad Vesmírná energie neni uplně přesný. To pak svádí k tomu co píšeš dál, tyhle vlastnosti energie,tamty vlastnosti energie, tenhle systém tamten systém.

To co se snažil těmito kanji Usui sensei sdělit, byla jeho zkušenost rozplynutí já a spojení se s podstatou vesmíru, která je svojí podstatnou neměnná od počátku vesmíru. A i když to v různých dobách můžeme prožívat různě, nemění se. Je pak na lidech zda budou na tuto jednotu pohlížet s jednoho nebo druhého úhlu pohledu - to už je pak záležitost filozofie systému, kulturního pozadí, mytologie ohledně nového zakladatele nové školy. Já mám pocit, že Usui sensei se snažil ukazovat přímo, Usui Do, Usuiho cesta, přímá, v podstatě zenová zkušenost.

Bohužel ani v Usuiho časech to nebylo pochopeno, přidalo se okolní učení, systém výuky (Hajašiho škola, Eguchiho škola, vysoce formalizované Usui Reiki Ryoho gakkai, Hawayo Tataka,...) Takže už i v Japonsku šlo o různé přístupy.

No a dnešní doba už je kapitola sama pro sebe. Všehochuť, soutěž kdo bude mít více či méně symbolů, kdo bude mít kompletnější, méně kompletnější frekvence. Asi to potřebujeme. Já sama pro sebe ne, moje cesta je přímá cesta, tedy snažím se o ni. Je na zodpovědnosi učitele jak tu svoji cestu bude učit, Reiki školy už o jedno celistvé společné učení přišly, takže říkat, že Reiki je zastaralé a neúčiné je hodně krátkozraké. Prostě jen kvalita výuky a důslednost učitelů je uplně někde jinde. Mnoho lidí navštěvuje kurzy, aby měli Reiki...málokdo proto, aby mohl dělat Reiki, nebo praktikovat cestu (v tradičnějším pojetí).

M.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail Yahoo Messenger
Psychedelic
Doslova spisovatel
Doslova spisovatel


Registrace: 11.6. 2005
Příspěvky: 276

PříspěvekZaslal: po červenec 27, 2009 6:40 pm    Předmět: Citovat

Já si myslím, že rozplynutí já a s pojení se s podstatou vesmíru (dejme tomu pravým Já, Vědomím) je samadhi. Píšeš, že Usui ho dosáhl jako by sis tím byla jistá? Pokud samadhi dosáhl, bylo trvalé? Já slyšel o tom, že dostal reiki, ale že by měl poznání Já... nevím no...

Nevím zda se jen pomocí reiki dá dostat k osvícení. Ptal jsem se na to VJ přes Iťing a dostal jsem jako odpověď 24. hexagram s první proměnnou čárou. Mění se to v hexagram 2 - odevzdání.
Zřejmě jde o vnitřní postoj, kdy se sebe sama vzdáváme - odevzdáváme a je jedno s jakou metodou. Přijde mi, že když dělám ale pouze reiki - bez modlitby, meditace či jakéhosi vnítřního otevření, je reiki jaksi na těle. Ale s modlitbou si náhle říkám "vždyť jsem mimo tělo!" Co mám pořád s tím tělem? Možná se stačí reiki více otevřít, sám hledám no... Nevím co je praktikovat reiki v tradičnějším pojetí. Tradiční knihy jsem nečetl a moc se o to nikdy nezajímal. Ale chystám si o tom něco přečíst. I když mě upřímně nenapadá nic, co by tam mohlo být tak senzačního o reiki co by mě nějak obohatilo. mám se mnoho co učit, ale nenapadá mě, jak více zařadit reiki do života než jak to dělám, snažím se pořád prozařovat a prozařovat a spouštět reiki a držet se jí. V čem mám mezery je pravidelnost a soustavnost a houževnatost. Určitě mám co dohánět v morálce a dalších spoustě věcech atd. Napadá mě tedy, že právě morálka a pokora je možná v tradičním systému tolik zdůrazněna jako důležitý pilíř duchovna.
Teď mě k tom napadlo (snad to má tématicky co společného alespoň s pokorou), že právě Lightworker mě učil, že při zasvěcování mám hlavně spoléhat na Zdroj. On vše ví lépe než my. Míla pro mě není zrovna ztělesnění tradičního systému reiki. Říkal mi - "na rituál kašli, spoléhej se na Boha" (řečeno nyní mými slovy Smile). Tento netradiční způsob při zasvěcování mě vedl od formy k podstatě. Přijde mi to jako "není důležité klečet, ale modlit se".
Vlastně asi tím chci říct, že netradiční přístup může být k užitku. Což není žádný objev. A taky tím chci poděkovat Mílovi.


"Mnoho lidí navštěvuje kurzy, aby měli Reiki...málokdo proto, aby mohl dělat Reiki, nebo praktikovat cestu (v tradičnějším pojetí)."
Souhlasím. Myslím, že je to i tak pěkné. Projít zasvěcením může být nakopnutím a cestou k dělání reiki. U mě tomu tak bylo.

"říkat, že Reiki je zastaralé a neúčiné je hodně krátkozraké"
Souhlasím. Sám se Usuiho reiki poslední dobou hodně věnuji. Nedám ale dopustit i na jiné energie (nikoli techniky - používám u všech energií jedny a tytéž - odevzdání se, prozáření těla a spočívání v záměru reiki při činnostech a její jakési vyzařování, vnímání jí), jako například Archangelic Seichim, Amaru, Seichim a Imaru. Jsou stejně nadčasové, jako cokoli od Boha.

"Reiki školy už o jedno celistvé společné učení přišly"
Nevím o jaké učení šlo. Jiří Vacek říká, že že učí celistvou stezku. Cesta Síly - vnitřní pránájáma, Lásky odevzdávání se Já a Vědomí - vědomé obracení pozornosti (zkoumání sebe) na Já - Vědomí. A co nejmenší zaplétání se do světa a rozpouštění všeho nespásného.
V čem bylo celistvé ztracené učení tak originální?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Narya
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.4. 2002
Příspěvky: 934

PříspěvekZaslal: po červenec 27, 2009 9:58 pm    Předmět: Citovat

Psychedelic napsal:
Já si myslím, že rozplynutí já a s pojení se s podstatou vesmíru (dejme tomu pravým Já, Vědomím) je samadhi. Píšeš, že Usui ho dosáhl jako by sis tím byla jistá? Pokud samadhi dosáhl, bylo trvalé?

Informace od Davida Kinga, člověka, který spolu s Melissou Rigal získal informace od buddhistické mnišky která působila v Usuiho dojo, když tvořil svůj systém. Až do své smrti se snažil druhým předávat co zažil. Mluvil o dosažení anshin ritsumei stavu dokonalého klidu a míru, přijetí života, oproštění se od strachu. Je to samadhi? forma samadhi? nejsem v japonské filozofii sběhlá tak, abych mohla soudit.

Psychedelic napsal:

Mění se to v hexagram 2 - odevzdání.
Zřejmě jde o vnitřní postoj, kdy se sebe sama vzdáváme - odevzdáváme a je jedno s jakou metodou.

Význam 4. symbolu? Spojení se s celým vesmírem?Smile

Psychedelic napsal:
Nevím co je praktikovat reiki v tradičnějším pojetí. Tradiční knihy jsem nečetl a moc se o to nikdy nezajímal. Ale chystám si o tom něco přečíst. I když mě upřímně nenapadá nic, co by tam mohlo být tak senzačního o reiki co by mě nějak obohatilo.

Ani já to nevím, jen vím moc dobře, že to není to, co se učí hromadně na kurzech. Japonské školy jsou nyní Jikiden Reiki, Komyo Reiki, částečně i Gendai Reiki ho, ale všechny veřejně vyrostly až po nátlaku a zájmu zápaďanů a vycházejí z Hajašiho léčitelského pojetí. Vyjímkou je Gendai škola, kde se zakladatel Hiroshi Doi dostal do Gakkai - společenství, které založili dva námořní kapitání, Usui ho žáci a ty si to taky dělali po svém. Eguchi také udělal svuj systém, ale asi byl nejblíže tomu co učil Usui sám, ale i ten provedl změny. Takže origiální, mohli bychom říci tradiční, je Usui Do (Usui teate), David King se pokusil z informací, které získal v Japonsku sestavit, jak mohlo vypadat "tradiční vyučování".
Jisté je, že to co Usui učil nebyl léčitelský systém spočívající v přikádání rukou a léčení nemocí ducha a těla.
Komerčně prodávané knihy ti moc neřeknou, hodně z těch informací zveřejnuje pan Richard Rivard na threshold.ca ( o principech-gainen, o struktuře Usuiho dojo, o stylu výuky, ranných změnách systému).

Psychedelic napsal:
Napadá mě tedy, že právě morálka a pokora je možná v tradičním systému tolik zdůrazněna jako důležitý pilíř duchovna.

Ano jistě, Japonsko je tímto legendární, ale ne ve smyslu morálky jako nějakých principů (jak mojžíšovo desatero), ale spíše ve smyslu úcty, pokory, jednoty mysli a těla ... kokoro. A určitě i Gainen, principy, které Usui předával vycházejí z tohoto pojedí. Chraň svoji mysl od rozčilení a strachu, dělej svoji práci (míněno každodenní život) s plným vědomím a snahou, buď laskavý ke svým bližním.

Psychedelic napsal:
Tento netradiční způsob při zasvěcování mě vedl od formy k podstatě. Přijde mi to jako "není důležité klečet, ale modlit se".

Co je trénink a co podstata, dokážeš odlišit? Kdo může říci že našel podstatu, ja tu ve většine vidím jen předávání technik, papouškování co řekl někdo přede mnou, prázdné, bez prožitku, hlubšího pochopení.

Psychedelic napsal:
Nedám ale dopustit i na jiné energie (nikoli techniky - používám u všech energií jedny a tytéž - odevzdání se, prozáření těla a spočívání v záměru reiki při činnostech a její jakési vyzařování, vnímání jí), jako například Archangelic Seichim, Amaru, Seichim a Imaru. Jsou stejně nadčasové, jako cokoli od Boha.

Bůh (prvotní princip) je jen jeden, proč tolik jmen? Rozbíjíš celistvost, ale uznávám, někdy to má smysl, dělá to život barvitější. I Usui z určitého účelu rozbil celistvost symboly, bylo to ale součást výuky, cesty dál.

Psychedelic napsal:
"Reiki školy už o jedno celistvé společné učení přišly"
Nevím o jaké učení šlo. V čem bylo celistvé ztracené učení tak originální?
O to co Usui sám sděloval, postavené na jeho zkušenosti. I z Principů Reiki se stalo 5 vět, v podstatě afirmací. Kata pohyby, meditace v pohybu jsou dnes statické Reiki pozice, původně se to dělalo uplně jinak..našlo by se toho víc, ale fígl je spíše ve způsobu práce, než něčem zázračně jiném. Je to způsob hodně vycházející z Japonska, chceš-li ho pochopit, musíš ho dělat, ne o tom přemýšlet a vytvářet nové konstrukce..a budeš-li ho chvíli dělat, dojdeš tam, kam předtím učitel. Skrze vnější aspekty (techniky, dané kroky), dojdeš k pochopení (vnitřním aspektům). Sama ještě nevím co z toho má smysl používat teď. Nejsme v Japonsku, ale i tak můžeme praktikovat Reiki lépe než doteď...

Psychedelic napsal:

Jiří Vacek říká, že že učí celistvou stezku. Cesta Síly - vnitřní pránájáma, Lásky odevzdávání se Já a Vědomí - vědomé obracení pozornosti (zkoumání sebe) na Já - Vědomí. A co nejmenší zaplétání se do světa a rozpouštění všeho nespásného.

Zní mi to hodně buddhisticky a Usui byl při nejmenším světský buddhista.
Tady tomu tolik nerozumíme, je to jiné. Vesmírná energie je pro nás přijatelnější než budhistické termíny splynutí, následování, postupného zlepšování, klidu mysli... nevím co z toho předávat dál.

Tak nevím buď jsem exot co se vyžívá v intelektuálních debatách o starých zaprášených kostech, nebo prostě nejdu s moderně duchovní dobou, nebo mě dohání buddhistická karma, pokud existují minulé životy. Mnohem raději budu dělat Reiki ve východním pojetí, než v new age. Snažím se ale stvořit něco, co bude dávat smysl v téhle době, s úctou a respektem k původním kořenům. A mám čím dál větší chuť se zeptat pana Kinga, zda by opět nezavítal do Čech, nenaučil nás vše a lecos si potřebuju zopakovat.

Já vlastně nemám nic proti novým systémům (když to někoho baví a pomáhá mu), jen mi tam vadí ta nálepka Reiki.

M.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail Yahoo Messenger
Psychedelic
Doslova spisovatel
Doslova spisovatel


Registrace: 11.6. 2005
Příspěvky: 276

PříspěvekZaslal: út červenec 28, 2009 12:29 am    Předmět: Citovat

"Psychedelic napsal:
Tento netradiční způsob při zasvěcování mě vedl od formy k podstatě. Přijde mi to jako "není důležité klečet, ale modlit se".

Co je trénink a co podstata, dokážeš odlišit? Kdo může říci že našel podstatu, ja tu ve většine vidím jen předávání technik, papouškování co řekl někdo přede mnou, prázdné, bez prožitku, hlubšího pochopení."

Pokud jde o zasvěcování, jeho trénink není, neboť zasvěcení je vždy správně (vím, že to víš Smile ) . Tady jde o to , co je klíčem. U modlitby není důležitá pozice, ale fakt že se obracíme k Bohu. To je trestí (podstatou) modlitby. U zasvěcení je tomu stejně tak. Trestí zasvěcení je záměr (prosba). Toď vše. Není důležitý rituál. Rituál u záměru je to samé, jako klečení u modlitby. Rituál je forma a klečení je forma. Bobužel, jsou mistři reiki, kteří říkají zasvěcení je provedení speciálního rituálu, díky kterému dojde k zasvěcení. Díky rituálu, ale k žádnému zasvěcení nedojde. Je to jako říct, že díky klečení dojde člověk k milosti Boží. Při modlitbě je samozřejmě klíčové něco jiného -nikoli klečení. Zde to každého práskne do očí, ale když někdo řekne, že díky speciálnímu rituálu dojde k zasvěcení, to již ne.
Modlitba je pozvednutí srdce k Bohu - můžeme u toho říkat slova nebo u ní můžeme klečet. To nejdůležitější je však srdce u Boha a pro započetí zasvěcování je nejdůležitější náš záměr. To je podle mého ta podstata.


"Já vlastně nemám nic proti novým systémům (když to někoho baví a pomáhá mu), jen mi tam vadí ta nálepka Reiki. "
Mně to vyhovuje, napovídá mi to, že jde o práci s duchovní inteligentní energií, jenž se předává pomocí zasvěcení. Nyní mě k tomu napadlo, že to je jako kdyby někomu vadilo, že ti druzí používají jiný druh pránájámy než oni a říkají tomu pránájáma. Je to trošku něco jiného, ale možná je to tomu trošku podobné.

Každopádně díky za rozhovor a Tvé pohledy.
Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Narya
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.4. 2002
Příspěvky: 934

PříspěvekZaslal: út červenec 28, 2009 9:58 am    Předmět: Citovat

Mě se to také líbí, konečně mám pocit diskuze, ne monologu:)

Rituál je něco jako předvyšlapaná cesta. Má do určité míry svůj smysl. Rituáy mohou být přímé, jednoduché, nebo taky pěkně složité a zavádějící. To podstatné je za nimi, v tom se asi shodneme všichni, ale už asi ne v tom co je podstatné, což by bylo na jinou debatu.

Já Reiki vnímám jako určitou cestu a ať si jiným cestám lidé říkají jak chtějí (a jsou systémy, které otevřeně říkají Reiki nás inspirovala,ale Reiki neděláme), ale když používají označení Reiki, ať taky Reiki dělají. Ta Reiki cesta je efektivní sama o sobě, jen to najít a pochopit, proto výuka trvala relativně dlouho, přes vnější formy, cvičení pochopit to vnitřní. Ted máš 3 zasvěcení v jednom, co v tom chceš chápat...Smile co se z toho chceš naučit?

Takže ať si kdo chce co chce dělá, ať to dělá pořádně.
Mizerně dělané Reiki (tím myslím to vnitřní nastavení, mluvil si o tom výše - odevzdání se,...), je mizerně dělané Reiki, ne slabé, zastaralé, nebo nemoderní Reiki, změny a přizpůsobení jsou potřeba, ale nejdříve je potřeba pochopit to původní ve své celistvosti (jak se to dělalo dříve, co od toho čekali, čemu veřili, co použili,...), což vyžaduje umět odložit svoje současná přesvědčení a bez hodnocení si zažít to původní.

Dobrým příkladem jsou knihy pana Lubecka - konkretně ta velká o symbolech Reiki, byla jsem jí nadšená, konečně pořádná práce, navíc s člověkem co Japonskou kulturu studuje a žil v Japonsku. O to větší zklamání pro mě bylo, když jsem v knize našla snahu japonskými věcmi, vysvětlovat, potvrzovat Lubeckův pohled na energie, bytosti, šamanismus, dobrá čtvrtina knihy navíc o této jeho filozofiii přímo mluví. Fajn v pořádku, ale je to ohromně zavádející protože se míchají dvě různé věci. Přijde mě že pan Frank A. Petter pochopil, zažil a respektuje mnohem více. Není ani trochu jednoduché něco převádět z Japonska, tedy pokud nechceme rovnou vytvořit zkomoleninu, což tato kniha zatím spíše potvrzuje a ukazuje, je to škoda.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail Yahoo Messenger
lubi
Zkušený uživatel
Zkušený uživatel


Registrace: 20.7. 2008
Příspěvky: 28

PříspěvekZaslal: út červenec 28, 2009 12:28 pm    Předmět: Citovat

Narya,mam pocit ,ides na vlne ,kto nejde so mnou ,ide proti mne.U Lubecka studujem,,jeho ucitelske podanie je vyborne a ze Tebe to pride ako zavadzajuce,to uz je Tvoj problem ,mne zas pride ohromne ,ze Walto Lubeck a Frank A.Petter v mnohom spolupracuju a i ked ich Reiki su si odlisne,sa respektuju a casto robia vyuku spolu.Mame tendenciu stavat medzi seba mury a bariery,toto je dobre toto nie je dobre,tak sup s tym prec .Treba sa podivat aj na vysledky.Vazim si kazdeho ucitela ,ktory ma nieco naucil,ani u jedneho som nemala pocit zeby Reiki robil mizerne.Dal nam to ,co vedel dat a na nas je,aby sme sli dalej ,bez sudenia ,v klude si to svoje robili .Neexistuje jedna rovnaka cesta,a vies co?Je to super ,ze je to tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
Narya
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.4. 2002
Příspěvky: 934

PříspěvekZaslal: út červenec 28, 2009 5:19 pm    Předmět: Citovat

Já vím, jsem protivná a moc kritická, spíš kvůli té knize, ale to je pořád jen kniha, každý se učíme po svém a styly jsou různé. Jen některé velmi prosté, jiné velmi komplikované. Mě hodně zaujala práce Davida Kinga, který je bohužel většině lidí neznámý, ten pán toho ví hodně http://book.usui-do.org/
Nemám zkušenosti na to, abych tu knihu přeložila a nabídla k vydání, kdyby jsi o někom věděla, napiš mi prosím.

Asi bych měla více energie investovat do zkoumání a zpracování toho co vím já a nabídnout to lidem, to určitě bude užitečnějsí.. Hezký den přeju:)
M.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail Yahoo Messenger
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Vše ostatní, ale o Reiki Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
phpBB port v2.0.7 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.7 standalone was developed and tested by:
ChatServ, mikem,
and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.0.7 by Nuke Cops © 2004 http://www.nukecops.com




Web pohání Copyright © Redakční systém UNITED-NUKE. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.17 sekund