Fórum - Zobrazit téma - Velice zajímavý článek na téma Ego - Reikiwebík

Vítej človíčku na Reikiwebík!
  Vítej   Anonyme

     Menu
· Domů
· Archív článků
· Diskuzní fórum
· Hledání
· Ke stažení
· Manuály
· Témata článků
· Top 10
· Kalendář akcí

· Reiki Seznam
· Reiki kluby
· Kalendář Reiki kurzů


· ReikiWeb - starý 1
· ReikiWeb - starý 2

Diskuzní fórum

Reikiwebík :: Zobrazit téma - Velice zajímavý článek na téma Ego
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   Osobní nastaveníOsobní nastavení   PřihlášeníPřihlášení 

Velice zajímavý článek na téma Ego

 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pelmel
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
fdh
Doslova spisovatel
Doslova spisovatel


Registrace: 25.4. 2008
Příspěvky: 275

PříspěvekZaslal: ne únor 08, 2009 7:54 pm    Předmět: Velice zajímavý článek na téma Ego Citovat

Ego ? .. já přece nemám ego .. nejsem žádný egoista! .. řeklo ego Smile)

Na začátek by se možná slušelo jedno malé uklidnění. Všichni máme ego. Je to naprosto přirozená věc pro bytost, která se vyvíjí na Zemi. Je to součást naší zkušenosti. Není to nadávka a nebo něco, jako lidské selhání. Přesto, že egu můžeme přidělit spoustu vlastností a rolí, které nám zdánlivě škodí, je to na druhou stranu tvůrce naší jedinečné cesty poznání. Je to ten druh nepřítele, který nás ovládá jenom s naším souhlasem a v podstatě pomáhá najít novou a nepoznanou sílu a dokonalost. Má to ale jeden háček. Musíme si říct ano, já mám ego. Musíme si ten fakt uvědomit a přijmout ho. To vypadá složitě. Ošíváme se a kroutíme a je nám to protivné. Dokonce můžeme cítit bolest a smutek. To se právě ozvalo ego. Nic víc se ve skutečnosti neděje.

Jsme zvyklí nazývat egem v podstatě extrémní chování jedinců zahleděných do sebe, kteří například bezcitně šlapou po druhých a na nikoho neberou ohled. Proto nám to označení vadí, protože takoví nechceme být. Ale záběr ega je mnohem širší. A jeho projev má nekonečně mnoho variant.

Žijeme ve světě myšlenek. Všechno se přes síto myšlení přesívá. Respektive tak jsme zvyklí věci vnímat. Není divu, že se v mysli vytvoří i náš domnělý obraz nás samých. Naše představa o nás. Stejně tak se vytvoří obraz okolí. Všechno, co se vejde do obrazu, to je naše známá realita a v ní se cítíme jakš takš v pohodě. Jakékoli překročení hranic vyvolává strach. Nemáme žádnou vlastní představu o sobě tam .. za hranicí. Proto máme strach. Ego křičí boj se človíčku. Tam ti hrozí něco hrozného. Buď raděj tady a nikam nechoď. Každý máme jiný obraz, který navíc mění rád a rychle kabát. Ego je politik, který chce za každou cenu být u moci. Jedno jestli tak a s tímhle a nebo onak a s tamtím. Ego nemá charakter a rovnou páteř. Jakmile jednou překročíme hranice a zjistíme, že se nám nic neděje, ego řekne jasně, tady to je v poho, tady to známe a raděj tady postavíme hranice a dál se chodit nebude. Dost často to je ale naopak. Ego najde nebezpečí i uvnitř vlastního prostoru a posune hranice směrem dovnitř. Je to na lidech vidět všude kolem. Jak se jako mladí rádi pouští do dobrodružství a ke stáru mají strach vystrčit nos ze dveří.

Uvědomujeme si čas od času naše oddělení od skutečnosti. Jak je možné, že zvířata například při hrozící katastrofě vycítí nebezpečí a lidi ne? Vyrazíme-li na duchovní stezku za hlubším poznáním, je to oddělení více než hmatatelné a my se ho snažíme nabourávat a znovu najít cestu k plnému spojení. Zkuste se na naše oddělení podívat z téhle strany. Přes ego. Není to náhodou ono, co nás udržuje v neustálém strachu v našem myšlenkovém světě? Není to náhodou ono, co nám tvrdí, že jenom díky němu jsme v bezpečí a že to s námi myslí dobře a přitom nám neustále zmenšuje náš svět a životní prostor? Jak budu moct zjistit, že jsem živoucím obrazem Boha, když mi moje vymyšlené já bude tvrdit, že jsem neschopný ňouma? Jak mám poznat svojí Já Jsem přítomnost, když jsem v zajetí ega? Je tu jedna síla, která nás v tom zajetí drží. Ta síla se jmenuje strach. Žena žije s mužem, který jí ubližuje. Vyhrožuje jí i smrtí, ale ona je s ním dál. Strach z toho, že by odešla a tak se dostat do neznámého světa je dokonce silnější, než strach o život. Naučte se vidět, kolik denních a mnohem drobnějších rozhodnutí děláme za den pod vlivem strachu. Vemte jakýkoliv problém a předložte ho mysli a egu. Uvidíte, jak poroste a poroste. Koukejte se okolo sebe a taky na sebe. Večer se poškorpíte s partnerem, třebas nepatrně a může se jednat pouze o nedorozumění. Partner lehne a usne, ale vaše mysl je zaujatá tou záležitostí. Na scénu vkráčí ego a už to jede. Jak to myslel, když řekl tohle? .. Partner spí a oddychuje, ale ego chce akci. nebude čekat do rána jenom kvůli takový prkotině, jako že si ten člověk prostě klidně spí a nehodlá dát vysvětlení. A navíc, co by dával vysvětlení, když ego má dávno připravený svoje a mnohem lepší. Takže ego vytáhne kartu a pleskne s ní o stůl a rovnou se vyděsí .. co si to o sobě myslí? .. to mám za to všechno, co jsem pro něj udělala? .. to mám za všechnu svoji lásku, kterou jsem mu dala? .. ale počkej rošťáku, když ty takhle, tak já ti ukážu .. ten člobrda se ráno probudí a třebas na všechno zapomněl .. zato vy máte kruhy pod očima a hledáte na nočním stolku propisku, aby jste podepsala rozvodové papíry, které jste přes noc s egem vyplnily. Neberte to osobně. Není to namířeno proti nikomu ani proti ženám. Takových příkladů může být kupa na obě strany. Když jste v ději, je to horor, ale jakmile se vás děj netýká, je to komedie.

Nojo, tak připusťme, že si už existenci vlastního ega dokážeme přiznat a dokonce dokážeme rozlišit některé jeho reakce a jejich odlišnost on našich skutečných vnitřních pocitů a intuitivního vidění světa. Co dál? .. jak nad tím egem teda vyzrát? Jak přemoct soupeře, který kašle na pravidla a pořád se nějak maskuje a kamufluje? .. no asi nám to chvilku dá, ale možná to bude i zábavná hra. Existuje totiž jedno jediné místo, kam se ego nedostane. Je to jednoduché. Ego jako produkt mysli mysl využívá pro svou práci a je to prostor jeho existence. Tak jak jsme se naučili ztotožňovat se svojí myslí a žít skrze ní, tak jsme se ztotožnili s naším egem. Mysl ale má jednu vlastnost, že třídí a schematizuje dosavadní poznatky a minulost. Sice máme pocit, že plánujeme budoucnost, ale ve skutečnosti jenom na určitý stav krátce minulý (o kterém si myslíme, že je to stav přítomný) roubujeme staré zkušenosti a situaci řešíme podle jakého si myšlenkového vzoru. Takže v podstatě zase vytváříme minulost. Je to jako začarovaný kruh. Ale je tu ještě skutečná přítomnost. To je ten jediný prostor, kam mysl nemůže, tudíž ani ego tam nemůže být činné. To je celá odpověď. Další otázkou pak je, jak se do té přítomnosti dostat. Určitě jste zažili a nebo slyšeli o meditaci. Meditace je právě ono hledání přítomnosti. Ticha. Je to prostor, kde je jenom láska a ne strach. Je to prostor, odkud dobře dokážete překonávat a posunovat svoje hranice. Je to místo, kde zmizí myšlenky a přijdou pocity. Je to místo, kde najdete nová poznání. Vlastní poznání je silný opěrný bod, který dokáže odolávat pochybnostem ega.

K práci s egem můžete přistupovat jako k samostatné duchovní disciplíně, ale nemusíte. Najdete ji ve všech ostatních. Ale uvědomění si tohoto pohledu na věc vám může pomoci. Pomůže vám najít hranice vlastní i lidí kolem vás. Chcete-li být skuteční, buďte bez hranic. Jenom to je konečná meta. Ostatní je brzda. Kompromis a dohoda s egem není vítězství.


moc dobře jsem si při čtení uvědomoval o čem je tu řeč... Very Happy jak je to všechno provázané... a ti co stále ještě nevědí jak na to, možná v tomto článku najdou odpověď....

ŽIJTE PŘÍTOMNOSTÍ, NEDĚLEJTE SI DOMNĚNKY A NIC SI NEBERTE OSOBNĚ... to jsou jen ve zkratce myšlenky, který mě spolu s tímto článkem napadají.. Smile tak neanalyzujte, moc nepřemýšlejte a hlavně žijte!!!!!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Pelmel Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
phpBB port v2.0.7 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.7 standalone was developed and tested by:
ChatServ, mikem,
and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.0.7 by Nuke Cops © 2004 http://www.nukecops.com




Web pohání Copyright © Redakční systém UNITED-NUKE. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.11 sekund