Fórum - Zobrazit téma - Reagovat ano či ne. - Reikiwebík

Vítej človíčku na Reikiwebík!
  Vítej   Anonyme

     Menu
· Domů
· Archív článků
· Diskuzní fórum
· Hledání
· Ke stažení
· Manuály
· Témata článků
· Top 10
· Kalendář akcí

· Reiki Seznam
· Reiki kluby
· Kalendář Reiki kurzů


· ReikiWeb - starý 1
· ReikiWeb - starý 2

Diskuzní fórum

Reikiwebík :: Zobrazit téma - Reagovat ano či ne.
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   Osobní nastaveníOsobní nastavení   PřihlášeníPřihlášení 

Reagovat ano či ne.

 
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Duchovno všeobecně
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
saman
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 31.12. 2006
Příspěvky: 311

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2008 12:03 am    Předmět: Reagovat ano či ne. Citovat

Ahoj lidičky.Řeším teď dilema.Dnes jsem se zase rozepsal,ale nějak začínám váhat.Je to nesmysl,nereagovat už na vaše články?Budu je číst, ale tím že polemizuji,tak vlastně vás někam vedu.Pokora je spíš naslouchat a nemít vlastní názor.Poslouchat a naučit se chápat co říká.Pokora je neupřednosňovat své názory až do potlačení svých.To ale samozřejmně v uvozovkách.potlačení slovní,že je nebudu ventilovat,abych neovlivńoval. Učit se v tichu a neposlouchat svá slova.Jaký je váš názor.Šaman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Dzarmi
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 30.3. 2006
Příspěvky: 737

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2008 1:48 am    Předmět: Citovat

Jsme si učiteli navzájem Šamánku,nosíme si navzájem nějaké to poselství a v každém setkání a slovu je ukryt poklad.Pokud to tak cítíš,že by jsi mohl něco zdělit ze své zkušenosti a života,udělej to.Pak záleží na nás,co si z tvých slov odnesem.

Džarmí
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Renata
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 13.2. 2005
Příspěvky: 796

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2008 6:08 am    Předmět: Citovat

Wink Taky tohle dilema občas mívám.
Ale pak si sama sobě říkám-(třeba to je alibizmus, těžko říct, ale jsem jen člověk):
"Uč se najít rovnováhu mezi mluvením a mlčením. Když budeš mluvit, tam kde by bylo lepší mlčet (pomlouvání, kritika, slovní napadení, tlachání jen pro to blablabla, zkrtka kdy slovem nevytvoříš nic dobrého a užiečného), je to Mad . Když budeš mluvit tam kde to potřeba je, můžeš někomu pomoct, poradit, sdělit nějakou info, tak je mluvení namístě. Smile
Stejně tak mlčení. Když budeš mlčet tam, kde by tvoje slovo či slova podpořily, utěšily, někoho se zastaly,posunuly do nadhledu, ale taky vytyčily tvoje hranice, tedy byly (vlastně byla- to jsem teda češtin Laughing )k nějakému užitku, pak je to Mad ."

Myslím,že taky občas tohle rpavidlo nezvládnu tak precizně jak bych chtěla, no ale hned to dostanu po čuni, takže posuny vpřed se konají Laughing

Záleží kdy co zvolíme. Nic není ani špatné ani dobré, tím se to stává až když to nějak použijeme.

Ale řiď se tak, jak to cítíš. Co se týče mne, myslím, že tvoje příspěvky mají dost velkou hloubku a jsou mi k užitku. Takže i kdybys měl psát jen proto, abych si to přečetla já, tak to k užitku je, no ne? Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Lylka
Velmi zkušený uživatel
Velmi zkušený uživatel


Registrace: 31.3. 2005
Příspěvky: 95

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2008 8:44 am    Předmět: Re: Reagovat ano či ne. Citovat

saman napsal:
Ahoj lidičky.Řeším teď dilema.Dnes jsem se zase rozepsal,ale nějak začínám váhat.Je to nesmysl,nereagovat už na vaše články?....Jaký je váš názor.Šaman


Ahoj Saman,

aj ja teraz vaham, ci napisat, alebo nie Smile A predsa pisem, lebo to tak CITIM... Kazda rada, skusenost atd. myslim, ze nielen mne, ale aj ostatnym pomahaju! Je na kazdom z nas, co si z toho vyberieme. Ja osobne si precitam vsetky odpovede, a pokial sa s nejakou stotoznim, vezmem si z nej "radu". V tazkych chvilach, situaciach je odpoved od Teba a inych povzbudenim, dodanim odvahy.

Takze, odpovedaj nadalej, tot moja odpoved Very Happy
Tvoje (aj inych) rady a skusenosti su na nezaplatenie!

Jarka alias Lylka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
toora
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 9.7. 2005
Příspěvky: 1241

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2008 6:01 pm    Předmět: Re: Reagovat ano či ne. Citovat

Ahojda Šamane. Smile

Je vlastně dost vzácné zabývat se na diskusním fóru úvahami tohoto druhu.
O to je tohle tvoje podnětné zamyšlení prospěšnější (ostatně jako mnoho tvých dalších...).
A pokud to myslíme s vlastním vývojem vážně, tak je tahle sebereflexe nezbytná.

Tak snad jen pár postřehů, k tomu, co píšeš.

saman napsal:
.„Pokora je spíš naslouchat a nemít vlastní názor.“


Ano, pokora v sobě zahrnuje pozorné naslouchání, ale zároveň nevylučuje podělení se o vlastní zkušenost.
Pokora však chybí tam, kde svůj názor vnucujeme někomu jako jedinou pravdu. Zaměňujeme tím osobní zkušenost za jakési univerzální řešení.
Pokora také znamená, že respektuji u druhého jeho „bod zření“, a čím hlubší zkušenost, pochopení, tím mohu lépe rozpoznat, když někdo hovoří ze situace ve které jsem se třeba někdy v minulosti "zasekla" zrovnatak.


saman napsal:
.„Budu je číst, ale tím že polemizuji,tak vlastně vás někam vedu“


Samotná polemika (pokud tě ovšem někdo nepojal za svého jediného učitele), není ještě vedením.
Možná máš spíše na mysli, že tvůj názor, resp. číkoliv názor, může být v něčem zavádějící.
Ano, tak tomu bývá při všech debatách – někdo ze zúčastněných je pravdě blíž, jiný je jí třeba vzdálenější, resp. každý máme tu svou. Problém ale bývá spíš v tom, že se diskutující neptá, co tím ten druhý vlastně myslel, ale zcela suverénně komentuje to, co ten před ním píše, protože on tomu přece rozumí.
Výsledkem toho potom není (bohužel to takhle na diskusních fórech běžně chodí) věcná diskuse, ale jakási role toaletního papíru popsaná izolovanými monology. Crying or Very sad
Nejsme otevření a tak ani nemůžeme slyšet, co nám ten druhý chce vlastně říct. Taky se dost často nedokážeme ani pořádně držet předmětu diskuse a díky tomu se reakce vyvine v čistě osobní konfrontaci. Potom ale diskuse nemůže sloužit k věcné analýze, vzájemné konzultaci a řešení něčeho, s čím původně autor vlákna do diskuse vstoupil.
Jsou to taková planá větvení a slepé uličky všech diskusních webů.
Proto je Šamane, dle mého názoru, moc prospěšné, abychom se zabývali svými motivacemi, které nás nutí na něco reagovat, a zároveň s tím, také vlastními pocity, jestliže si bereme něčí názor osobně, to když nám třeba někdo oponuje.

saman napsal:
.„Učit se v tichu a neposlouchat svá slova.“


Je to Šamane jeden proces s jeho jistými fázemi a posloupnostmi.
Nejde něco z toho přeskočit, pak by pouze jedno napětí vystřídalo jiné a měnily by se jen způsoby jeho uvolnění, tj. formy vlastního uspokojení.
Nejdříve, a to vlastně neustále, se učíme tomu „tichu“ – klidu, v něm nejprve pozornosti k vlastním myšlenkám, tedy i slovům. Předpokladem k tomu, abych dokázal pozorně naslouchat druhému, musím se nejprve učit naslouchat sám sobě. Tak mohu taky postupně porozumět určitým zákonitostem fungování mysli. Učím se rozlišovat, tj. rozpoznávat to prospěšné od toho nepotřebného, nespásného.
Poznávám to, co mi neprospívá, a to jsou všechna „hnutí“ mysli, které vychylují ono pomyslné kyvadlo z jeho středu. A pak, teprve, jak píšeš, mohu nenaslouchat těmto myšlenkám- „slovům“, prostě jim nevěnuji žádnou pozornost. Jenom tak potom už nevyhovím každé svojí nutkavosti, ani té, která mne nutí reagovat na něco při prvním myšlenkovém „poryvu“, ať už je to na internetovém fóru, nebo v jakékoli jiném rozhovoru v té tzv. „praxi běžného života“.
Jinými slovy, zároveň s prohlubováním klidu odpadá časem i potřeba vše přečíst a v zápětí na to reagovat.

V určité etapě je ovšem tohle diskutování moc prospěšná věc, ledascos nás učí, je to sice jakýsi virtuální svět, ale na druhé straně jsou jeho zákonitosti stejné, jako toho „live“.
Protože do určité doby bereme sakra vážně to, co se v nás při čtení, či reagování, odehrává.
Jen dopady toho jsou o hodně mírnější, než je tomu v našich osobních vazbách a vztazích.

Takže problém není Šamane tak úplně v tom, jestli se nakonec rozhodneme reagovat, nebo nikoliv, ale, když už se zúčastníme, tak bychom se měli zároveň s tím, učit talé umění, jak co nejlépe vzájemný dialog vést. Jednou takovou podmínkou je naše upřímná snaha, co nejlépe vyjádřit to, co máme právě na mysli.
A k tomu všemu prostě takovýhle sebe-zpyt, o kterém jsi napsal, nezbytně patří.

A tak je myslím moc fajn, že tady občas bezprostředně napíšeš něco ze své vlastní zkušenosti, tj. jak to vidíš právě ty.
Tak se měj fajn i ty sám, a něco zase někdy napiš, jo. Wink
Díky.

Smile

Ahoj.
toora
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
saman
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 31.12. 2006
Příspěvky: 311

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2008 7:37 pm    Předmět: Citovat

Ahoj. a děkuji lidičky.Hodně jste mi o mně řekli.A vlastně máte pravdu i v tom,že čas od času přestávám číst knihy,internet abych si v klidu uspořádal svoje vědomí.Děkuji.Šaman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Evik
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 24.10. 2007
Příspěvky: 690

PříspěvekZaslal: ne listopad 09, 2008 11:10 am    Předmět: Re: Reagovat ano či ne. Citovat

saman napsal:
Ahoj lidičky.Řeším teď dilema.Dnes jsem se zase rozepsal,ale nějak začínám váhat.Je to nesmysl,nereagovat už na vaše články?Budu je číst, ale tím že polemizuji,tak vlastně vás někam vedu.Pokora je spíš naslouchat a nemít vlastní názor.

Šamane, ještě se k tomu tématu vrátím. Tím, že polemizuješ, že jen nepřitakáváš, tím mi (nebo nám) pomáháš vidět věc z jiného úhlu pohledu. Mám např. utkvělou představu o něčem. Ale teprve náhled toho druhého mi umožní vidět věc jinak, nalézt řešení. Říct si,, vždyť on má vlastně pravdu..."

Každý má nějaký názor. A je na každém, zda je ochoten názor druhého vyslechnout.Když vstupuji do diskuze, jdu se svou kůží na trh. Když chci slyšet názor druhého, musím počítat i s tím, že to zrovna nemusí být příjemné.
Několik lidí, které jsem,, poznala" na tento web už nechodí. Je mi to líto, ale jdou svojí cestou. A možná si sebou nesou zrovna nějaký tvůj názor, který je obohatil a tu jejich cestu dělá šťastnou.

Děkuji ti za tvé příspěvky

Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli Odeslat e-mail
saman
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 31.12. 2006
Příspěvky: 311

PříspěvekZaslal: ne listopad 09, 2008 7:22 pm    Předmět: Citovat

Ahoj.Děkuji vám.Eviku,při čtení tvých řádků mi běhal mráz po zádech. Člověk si někdy málo uvědomuje,že jsme navzájem propojeni.Šaman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
samanka
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 24.10. 2002
Příspěvky: 1727

PříspěvekZaslal: po listopad 10, 2008 9:42 am    Předmět: x Citovat

Milý šamane,
pročpak chceš od ostatních odpověd na něco, co si stejně musíš vyřešit sám?
Copak bys rád slyšel?

Zklidní se tvůj rozpor mezi pravidly filozofií, ke kterým se upínáš a tvou přirozeností, tím co bys rád dělal, ale filozofie říká něco jiného?
Dost o tom pochybuju, protože červíček pochybností tam bude pořád.

Možná je to jednoduché: když chceš a máš chut, tak piš a když ne, tak prostě nepiš.

šamanka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
saman
Spisovatel na n-tou :-)
Spisovatel na n-tou :-)


Registrace: 31.12. 2006
Příspěvky: 311

PříspěvekZaslal: po listopad 10, 2008 8:14 pm    Předmět: Citovat

Ahoj lidičky.Šamanko,máš pravdu,ale diskuze mi už ukázala to,co jsem neviděl.Taky mi to pomáhá si utříbit myšlenky a rozhodnout se.Ale jako vždy máš pravdu,záleží jen na mně.Děkuji ti za odpověď a vám všem.Víte,už zase pár dní cítím,že se kolem mne něco děje.Dobrou noc.Šaman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Roso
Excelentní uživatel
Excelentní uživatel


Registrace: 17.9. 2007
Příspěvky: 119

PříspěvekZaslal: út listopad 11, 2008 9:14 am    Předmět: Citovat

Já diskuzní příspěvky vnímám ve dvou rovinách.
Ta první je: Co to přinese druhým
Ta druhá je: Co to přinese mně.

To co to přinese druhým je těžko odhadnutelné, protože to záleží na samotném čtenáři. Každopádně je potřeba dodržovat jednu zásadu (už to tady padlo) a to, nenutit nikoho do konkrétních rozhodnutí. Nevnucovat nikomu svou vůli. Nebylo tady ale řečeno proč. Je to proto, že když někoho "ovlivňuji svým směrem" stávám se zodpovědný za jeho rozhonutí. Někde jsem četl, že to má vliv na mou osobní karmu. Každý je ale zodpovědný sám za sebe.
Říkám li však svůj názor, svůj životní příběh, své reakce na dané životní situace, ukazuji druhým jednu z možných cest. Čtenář by měl mít možnost si z toho vybrat to svoje co rezonuje s jeho situací a sám se rozhodnout. Je mnohem víc lidí, kteří přispěvky pouze čtou. Zjistil jsem, že i pro mně zdánlivé banality mohou mít pro jiné velký význam. Proto cokoliv co je napsáno může mít pro někoho význam i když se to autor nikdy nedozví.

Ta druhá rovina je jak ses zmiňoval sebereflexe. Už v okamžiku psaní příspěvku si tříbím vlastní myšlenky, vlastní názor na danou věc. Další krok jsou reakce diskutujích na můj příspěvek, které vnáší jiný pohled na danou věc a umožňuji mi případně své názory korigovat.

Takže jak říká Šamanka. Piš když máš poctit, že chceš psát.

RoSo
Návrat nahoru
Zobrazit informace o uživateli
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Toto fórum je zamknuto, nemůžete zde psát ani upravovat příspěvky!   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!    Obsah fóra Reikiwebík -> Duchovno všeobecně Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejít na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
phpBB port v2.0.7 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.7 standalone was developed and tested by:
ChatServ, mikem,
and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.0.7 by Nuke Cops © 2004 http://www.nukecops.com




Web pohání Copyright © Redakční systém UNITED-NUKE. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.15 sekund